tiistai 16. huhtikuuta 2013

Eräs vierasvara



Laimeaa pakuriteetä, kasvimaitoa, cashew-kaakaonibsejä, maustettuja omenalastuja ja kuivattuja banaaneja

Sain tänään aamupäivästä vieraakseni muutaman äidin lapsineen, joille halusin tarjota tylsän ja kyseenalaisen kahvin ja lisäainekeksien sijaan jotain paljon hauskempaa ja laadukkaampaa nautittavaa. Tykkään tehdä etenkin makeat tarjoiltavat raaoista ainesosista, jolloin ravintoaineet säilyvät ja ähkyn sijaan energiatasot kasvavat. Banaanilastut olivat lasten suosikkeja ja aikuisiltakin sain kiitosta tarjoiltavista.

Jokaisesta tarjottavasta syötävästä riittäisi varmasti tekstiä yhden blogipostauksen verran, mutta pyrin tässä vaiheessa lyhyesti kertomaan jokaisesta ainesosasta jotakin.

Pakurikääpä


Pakuritee. Pakurikääpä on valittu vuoden 2013 rohdoskasviksi eikä suotta! Pakuri on ulkonäöltään palaneen näköinen pahka ja sitä kasvaa yleisesti koivujen kyljessä. Pakurikääpä on voimakas antioksidantti ja sen ORAC-luku on yli 52, kun esimerkiksi mustikassa se on 2,4. Pakurikääpä lisää vastustuskykyä ja sitä käytetään luontaislääkinnässä jopa syövän hoidossa. Itse käytän pakuriteehen kuivattuja pakurin palasia, joita haudutan kattilassa vähintään 15 min, yleensä jopa tunteja. Palan voi käytön jälkeen nostaa kuivamaan ja sitä voi käyttää niin monta kertaa kuin siitä irtoaa väriä. Luontaistuotekaupoista ja vastaavista saatavilla on myös mm. valmiiksi jauhettua pakuria sekä Instant Pakuri -juomajauhetta. Maultaan pakuritee on mietoa ja itse tykkään sekoittaa siihen usein jotain muuta teetä sekaan. Pakurikäävästä on saatavilla tietoa lähes rajattomasti, mutta suosikkini on Jaakko Halmetojan tietopaketti. Jaakko on kirjoittanut kokonaisen kirjan pakurikäävästä joten mies todella tietää mistä puhuu.

Kun jätin kahvin kokonaan pois ruokavaliostani joku aika sitten, kehitin oman reseptin ns. "pakurikaakaosta", joka on viime aikoina oikeastaan kokonaan syrjäyttänyt kahvin lisäksi teenjuontini. Kaakaosekoitusta teen valmiiksi lasipurkkiin, josta sitten aina lisään pakuriteeni sekaan lusikallisen.

Huippureseptiini kuuluu kaapin kulloisestakin sisällöstä riippuen suurin piirtein

Raakakaakaojauhetta
Macajauhetta
Lakkakääpäjauhetta (Reishi)
Carob-jauhetta
Aitoa vaniljajauhetta
kardemummaa / kanelia
Kookospalmusokeria
Ripaus laadukasta suolaa

Edelliseen kaakaosekoitukseen taisin laittaa jopa jotain viherjauhetta!
Raakakaakaosta ja macajauheesta riittäisi ylistäviä kirjoituksia vaikka maailman ääriin, mutta hillitsen itseni ja totean että yhdessä näillä on uskomaton suorituskykyä kasvattava ja piristävä vaikutus. Ja nimenomaan raakakaakaolla, jonka kanssa kilpailtaessa kakkoseksi jää kaikki tavalliset kaupan kaakaojauheet, vaikka tummia olisivatkin.

Raakakaakaota monessa muodossa; Nibsit ja jauhe

Kaakaoni kanssa käytin vielä jokin aika sitten punaista luomumaitoa, mutta hiljattain olen kokenut oloni paremmaksi vaihtamalla maidon kaupan luomuriisijuomaan ja herkkupäivinä valmistan itse ravitsevaa ja maukasta kasvimaitoa.
Kun valmistat maitosi itse, saat 100% takuun maidon tuoreudesta. Lisäksi se on elävää ravintoa parhaimmillaan ja loistava jälkiruoka tai välipala. Itse tykkään käyttää pohjana usein manteleita.


Maito ala Maiju:

Liota yön yli oman maun mukaan
Manteleita
Auringonkukansiemeniä
Melkein mitä tahansa siemeniä tai pähkinöitä kuten kurpitsansiemeniä, hampunsiemeniä, cashewpähkinöitä ym...
4 taatelia (minulla oli tällä kertaa taatelit loppu joten laitoin valmiiseen maitoon vähän kookospalmusokeria)

Aamulla kaada liotusvesi esimerkiksi kukille ja liotetut siemenet ja pähkinät blenderiin. Perään 3 kertaa niin paljon vettä kuin liottamasi siemenet (1 osa liotettavia, 3 osaa raikasta vettä)
Blendaa. Tuloksena on valkoista paksua maitoa. Maidon voi maustaa ripauksella vaniljajauhetta tai kanelia tai vaikka molemmilla!

Tämän jälkeen maito lasketaan jonkinlaisen suodatinkankaan läpi, itse käytän kaupan kestohedelmäpusseja jotka ovat oivallisia tähän tarkoitukseen. Valmis maito säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Jäljelle jääneen kuidun voi käyttää esimerkiksi leivonnassa tai pirtelön seassa, nam!

Mantelit ja auringonkukansiemenet likoamassa ja valmista maitoa

Cashew-nibsit. Tähän herkkuun sain inspiraationi Punnitse&Säästä-kaupasta, jossa oli tämäntapaisia todella maukkaita naposteltavia myynnissä.
Sekoitin keskenään cashewpähkinät, raakakaakaonibsit, hunajaa, hieman vettä ja laadukasta suolaa. Tämän jälkeen nostin koko seoksen kuivuriin.

Omenalastut valmistuivat paloitelluista omenoista, jotka pyöräytin muistaakseni carob-kaneli-kookospalmusokeri-seoksessa ja kuivurissa.

Banaanilastut ovat maukkaita ja edullisia valmistaa ja lapset rakastavat niitä! Banaanit viipaleiksi ja kuivuriin. Yö kuivurissa ja aamulla sain herätä ihanaan tuoksuun keittiössä ja aloittaa päivän hyvässä seurassa päräyttävän pakurikaakaon ja ihanien raakaherkkujen kera. Enkä potenut huonoa omaatuntoa vaikka teki mieli ottaa vielä yksi cashew-nibsi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti